AZI PENTRU MAINE IN COMUNITATE

Proiectul Azi pentru Maine in Comunitate isi propune sa le ofere atat cetatenilor cat si ONG-urilor din regiunea de sud a Romaniei, posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritatile locale si companii private pentru a conlucra in sectorul colectarii selective a deseurilor. Proiectul face parte din paltforma Azi pentru Maine, care mai cuprinde proiectele Azi pentru Maine pe Plaja si Azi pentru Maine in Scoala.

Proiectul va fi implementat in 22 de comunitati din cadrul a 7 judete din partea de sud a Romaniei: Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita, Calarasi si municipiul Bucuresti, in perioada 16 luni.

Mai multe detalii despre proiect AICI

AZI PENTRU MAINE PE PLAJA

Azi pentru Maine pe Plaja este un proiect de educatie de mediu si colectare selectiva a deseurilor (plastic, PET, aluminiu, hartie, carton si sticla) aflat in acest an la cea de-a doua editie. Romania are in prezent cel mai mic grad de reciclare din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, potrivit unui raport al Comisiei Europene din 2017. In plus, Marea Neagra este cea mai poluata mare din Europa, cu un nivel al deseurilor din plastic de doua ori mai mare decat in alte regiuni.

Scopul proiectului este de a creste gradul de responsabilitate fata de mediul inconjurator in randul turistilor de pe litoralul romanesc dar si in randul companiilor din turism din judetul Constanta, care desfasoara activitati comerciale pe cele patru plaje.

Fata de anul trecut vine cu urmatoarele noutati:

 • Acopera intregul litoral romanesc al Marii Negre, de la Navodari la Vama Veche;

 • 50 de sectoare de plaja acoperite prin proiect;

 • 100 de locatii HoReCa active pe plaje incluse in proiect si care vor primi calificativul de IMM responsabil fata de mediul inconjurator;

 • 300 de manageri HoReCa informati despre importanta colectarii selective si a reciclarii;

 • 100.000 de turisti informati;

 • 100 de voluntari implicati in proiect;

 • Parteneriat cu Ministerul Mediului si Apele Romane;

Azi pentru Maine pe Plaja face parte din platforma Azi pentru Maine, finantata de Fundatia Coca-Cola si care mai include proiectele Azi pentru Maine in Scoala si Azi pentru Maine in Comunitate.

AZI PENTRU MAINE IN SCOALA

Scopul proiectului Azi pentru Maine in Scoala este de a creste nivelul de intelegere a conceptului de zero waste si de colectare selectiva a deseurilor si reciclarea acestora in Romania. Proiectul include doua componente: una de educatie privind un comportament responsabil fata de mediul inconjurator in randul copiilor din clasele V-VIII din mediul urban si una de colectare selectiva a deseurilor de catre acestia.

De asemenea, toate comunitatile incluse in program vor fi introduse in Platforma Harta Reciclarii, un proiect al Asociatiei ViitorPlus, dezvoltat in parteneriat cu compania Coca-Cola HBC Romania. Harta este disponibila aici: https://localizare.hartareciclarii.ro.

In cadrul proiectului Azi pentru Maine in Scoala ne propunem:

 • Sa ajungem la 25.000 de elevi din ciclul gimnazial (clasele V-VIII) precum si la parintii si profesorii acestora din 32 de scoli din mediul urban din 5 judete din regiunea de sud a Romaniei – Calarasi, Constanta, Craiova, Dolj si Valcea – si Municipiul Bucuresti, printr-o campanie de informare menita sa creasca nivelul de cunostinte al acestora privind conceptele de zero waste, reciclare si implicare civica in probleme de mediu;

 • Cu sprijinul unitatilor de invatamant incluse in proiect, sa colectam din cele 32 de scoli 90.000 kilograme de deseuri (plastic, PET, hartie, carton, can);

 • Pe parcursul vacantei de vara, cu sprijinul scolilor implicate in proiect si al Asociatiilor de Parinti (in cazul in care acestea exista la nivelul scolilor selectate) sa implicam, alaturi de elevi, comunitatea din jurul scolilor partenere, in actiuni de voluntariat de ecologizare / curatare a malurilor unor râuri/lacuri din comunitate. Practic, proiectul isi propune sa creeze poluri/grupuri de initiativa pe tematicile proiectului la nivelul fiecarei scoli, cu scopul de a promova comportamentul responsabil fata de mediul inconjurator.

Supported by:

NEW WORLD

H2O – Helping to Obtain Water

H2O (water) – Helping to Obtain Water este un proiect finantat de Fundatia Coca-Cola, prin The New World Program, in parteneriat cu Global Water Challenge (GWC). Proiectul este implementat in comuna Mischii, din zona de sud-vest a Romaniei, regiunea Oltenia, o zona plana si arida aflata in apropierea Dunarii. Comuna Mischii are 1.760 de locuitori si este formata din cinci sate: Mischii/Mlecanesti, Calinesti, Gogosesti, Motoci si Urechesti.

Prin acest proiect ne propunem sa crestem gradul de acces la apa potabila provenita din surse sigure si la igiena a locuitorilor din comuna Mischii, precum si sa imbunatatim modul de utilizare a apei, ca resursa naturala limitata. Acest obiectiv va fi atins prin saparea a patru fantani de adancime in comuna Mischii. In plus, proiectul presupune si activitati de educatie a populatiei privind utilizarea responsabila a apei, cu scopul de a contribui la prevenirea si diminuarea risipei acesteia.

Grupul tinta al activitatilor de educatie este reprezentat in principal de femei si tineri din comuna Mischii. In paralel, vom derula si scurte sesiuni de instruire cu angajatii primariei Mischii privind buna functionare si mentenanta celor patru fantani.”

Mai multe detalii despre proiect AICI

Stiati ca?…

 • …Pentru fabricarea unei sticle de plastic de 1 litru se utilizează echivalentul apei ce curge la robinet timp de 6 minute?

 • … O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 copaci și economisește 26 de tone de apă?

 • … Prin reciclarea ambalajelor de plastic se economisesc resursele de petrol, producția de plastic utilizând 8% din producția de petrol a globului?

 • … O tonă de oțel reciclat reprezintă o tonă de minereu de fier economisit, iar metalul poate fi reciclat la infinit?

 • … Reciclarea unei tone de aluminiu elimină 9 tone de emisii de CO2 și 4 tone de bauxită, materia primă din care se face aluminiul?

 • … PET-ul poate fi reciclat în medie de 4-5 ori și transformat în ambalaje? Însă dincolo de reutilizarea lui ca ambalaj, PET-ul reciclat poate fi folosit într-o mulțime de domenii, inclusiv în industria textilă sau cea a echipamentelor sportive. Astfel, din 10-15 PET-uri reciclate se poate confecționa 1 tricou, iar din 50 de PET-uri se poate fabrica 1 pulover?

 • … Aproximativ 35% din copacii tăiați la nivel mondial sunt folosiți pentru producerea hârtiei?

 • … Numai 9% din plasticul fabricat este reciclat?

 • … Atunci când putrezește, hârtia emite metan, gaz cu efect de seră, responsabil pentru încălzirea globală?