H20 (Water) – Helping To Obtain Water

În perioada octombrie 2018 – februarie 2020, Asociația CSR Nest, în parteneriat cu Asociația Today’s Future și cu sprijinul Primăriei Comunei Mischii (județul Dolj), au implementat proiectul H20 (Water) – Helping To Obtain Water. Acesta a fost finanțat de Fundația Coca-Cola, prin New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge (GWC). În completarea acestei finanțări, Primăria Mischii a investit echivalentul a 23.000 $ în crearea unei mini-rețele de furnizare a apei potabile, cu scopul de a crește accesul populației din comună la apă provenită din surse sigure.

Proiectul a presupus forarea a 4 fântâni de mare adâncime în comuna Mischii, 1 în satul Gogoșești, 2 în satul Călinești și 1 fântână sursă în Mischii, oferind apă potabilă pentru cei aproape 1.800 de locuitori ai comunei. Cele 4 fântâni generează aproximativ 8,7 milioane de litri de apă potabilă pe an, ceea ce înseamnă 20 litri/zi/locuitor disponibili pentru gătit, băut, igienă personală și uz gospodăresc (estimări calculate pe baza metodei Organizației Mondiale a Sănătății și a UNICEF Joint Monitoring Program). Săparea celor 4 fântâni a creat premisele pentru dezvoltări ulterioare în comunitate, un exemplu în acest sens fiind punctele de internet gratuit WiFi4EU din comuna Mischii, existente în locațiile în care au fost săpate aceste fântâni.

Totodată, proiectul a inclus și derularea unor activități educaționale pe tema consumului responsabil de apă atât în rândul adulților cât și al elevilor și tinerilor din comuna Mischii și orașul Craiova, cu scopul de a preveni și diminua risipa de apă. Activitățile educaționale au avut loc la Școala Generală Alecsandru Nicolaid din Mischii, atingând elevi cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani precum și profesorii acestora.