Azi pentru Maine” continua eforturile de a educa si sustine colectarea separata a deseurilor si dupa incheierea initiativelor din scoli.

in perioada urmatoare, prin componenta ”Azi pentru Maine in Comunitate”, oferim cetatenilor, ONG-urilor si institutiilor publice o serie de traininguri si dezbateri pe tema colectarii selective, iar prin componenta ”Azi pentru Maine pe Plaja” continuam actiunile de sustinere a colectarii separate si de ecologizare a plajelor de pe litoralul romanesc.

Bucuresti, 17 august 2021. Platforma nationala de educare a publicului si sustinere a colectarii separate a deseurilor, ”Azi pentru Maine”, isi continua eforturile si  anunta finalizarea celei de-a doua editii a proiectului ”Azi pentru Maine in scoala”.  

Editia din 2020-2021 a reunit 64 de scoli din sase judete ale tarii (Constanta, Calarasi, Dolj, Valcea, Dambovita, Ilfov) si Municipiul Bucuresti si s-a finalizat cu o cantitate totala de peste 41 de tone de deseuri colectate separat. scolile incluse in proiect, in numar aproape dublu fata de editia precedenta, au beneficiat, cumulat, de 64 de containere de exterior si de 640 de containere de interior pentru colectarea separata a deseurilor, iar colectarea s-a facut pe doua fractii: hartie/carton si plastic/PET + aluminiu/can.

Proiectul ”Azi pentru Maine in scoala” s-a derulat prin doua componente principale. Pe de o parte, a implicat colectarea separata a deseurilor, insotita de asigurarea infrastructurii de colectare separata pentru interior si exterior. La fel de importanta este si componenta educationala prin intermediul careia 50.000 de elevi din clasele V-VIII, alaturi de parintii si profesorii lor, au fost informati cu privire atat la modalitatile de colectare separata a deseurilor, cat si despre relevanta acestui demers. Spre exemplu, la finalul unei sesiuni educationale, elevii uneia dintre scolile participante au fost invitati sa-si exprime parerea despre cum vad ei reciclarea si cum putem salva Planeta. Desenele si imaginatia cu care au gasit solutii clare, concrete si aplicabile sunt o dovada graitoare a implementarii cu succes a acestui proiect.  

Ca parte a proiectului, in perioada 30 martie – 18 iunie 2021, a fost organizat si un concurs intre scoli pentru colectarea separata a deseurilor, la finalul caruia au fost stranse peste 29 de tone de deseuri. 

Concursul a desemnat doi castigatori, dupa cum urmeaza: 

  • scoala Gimnaziala Nicolae Titulescu din Calarasi, cu 3.320 kg colectate a fost desemnata castigatoare in sectiunea ”scoala care a reusit in perioada 30.03.2021 – 18.06.2021 sa colecteze, cumulat, cele mai mari cantitati de bunuri (hartie/carton, plastic si aluminiu/can)”. scoala castigatoare la aceasta sectiune va primi un premiu in bani, in valoare de 10.000 RON.  
  • Colegiul Economic din Calarasi, cu 1.580 kg colectate, a fost desemnat castigator la sectiunea ”scoala care a reusit in perioada 30.03.2021 – 18.06.2021 sa colecteze intr-o singura saptamana cea mai mare cantitate de bunuri (hartie/carton, plastic si aluminiu/can). scoala castigatoare la aceasta sectiune va primi un premiu in bani, in valoare de 5.000 RON.  

in cadrul primei editii a proiectului, au fost informati despre colectarea separata a deseurilor 25.000 de elevi, parinti si profesori din 33 de scoli, care au beneficiat de 33 de containere de exterior pentru colectare separata. 

”Ne mandrim cu inca o editie de succes a proiectului nostru, Azi pentru Maine in scoala. in cele doua editii de pana acum au fost colectate peste 100 de tone de deseuri in vederea reciclarii, ceea ce reprezinta o performanta semnificativa avand in vedere ca ambele editii s-au desfasurat in contextul pandemiei SARS-CoV2, iar scolile au functionat in majoritatea timpului in scenariul rosu, fara prezenta fizica a elevilor”, declara Anda  Sebesi, Vicepresedinte, Asociatia CSR Nest.

Azi pentru Maine in scoala” face parte din platforma ”Azi pentru Maine”, care cuprinde si proiectele ”Azi pentru Maine pe Plaja”, care continua cu actiuni de sustinere a colectarii separate si de ecologizare a plajelor de pe litoralul romanesc, si ”Azi pentru Maine in Comunitate”, prin intermediul caruia se deruleaza o serie de traininguri pentru autoritatile locale pe tema implementarii sistemelor de colectare selectiva, precum si o serie de dezbateri la care cetatenii sunt invitati sa se informeze cu privire la acest subiect de impact in comunitatilor lor.

Platforma, initiata de Asociatia CSR Nest si finantata de Fundatia Coca-Cola, este sprijinita de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, si intervine concret, pe doua directii – educare si asigurarea de infrastructura de colectare separata.

Ramaneti la curent cu actiunile platformei Azi pentru Maine prin intermediul: 

www.azipentrumaine.ro

https://www.facebook.com/Azi-pentru-Maine-100449101898995 

https://www.facebook.com/DupaNoi

Despre Asociatia CSR Nest

Asociatia CSR Nest este o organizaţie romaneasca, cu caracter apolitic, non-profit, non-discriminatoriu pe criterii sociale, religioase, sexuale, etnice, de naţionalitate sau filosofice, supusa legislaţiei romane in vigoare, infiinţata in anul 2010. Misiunea Asociaţiei este aceea de a oferi soluţii şi servicii atat sectorului neguvernamental cat şi celui corporatist prin promovarea responsabilitaţii sociale in randul societaţii civile şi al companiilor. De asemenea, asociaţia işi mai propune sa contribuie la progresul social şi cultural, educaţional şi turistic al Romaniei precum si la promovarea unui comportament responsabil fata de mediu.

Despre Fundatia Coca-Cola

infiintata  in 1984, Fundatia Coca-Cola a investit  peste 1,2 miliarde de dolari in initiative de protejare a mediului inconjurator, de sustinere a dezvoltarii profesionale a femeilor, si de sustinere  a comunitatilor si oamenilor in intreaga lume..