AZI PENTRU MAINE PE PLAJA – EDITIA 2019

Azi pentru Maine pe Plaja  este un proiect de educatie de mediu si colectare selectiva a deseurilor (plastic, PET, aluminiu, hartie, carton si sticla) pe 4 din cele mai aglomerate plaje de pe litoralul romanesc: Mamaia, Eforie (Nord si Sud), Venus si Saturn. Lungimea celor patru plaje este de aproximativ 17 kilometri. Romania are in prezent cel mai mic grad de reciclare din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, potrivit unui raport al Comisiei Europene din 2017. In plus, Marea Neagra este cea mai poluata mare din Europa, cu un nivel al deseurilor din plastic de doua ori mai mare decat in alte regiuni.

Scopul proiectului este de a creste gradul de responsabilitate fata de mediul inconjurator in randul turistilor de pe litoralul romanesc dar si in randul companiilor din turism din judetul Constanta, care desfasoara activitati comerciale pe cele patru plaje.

Printre cele mai importante obiective ale proiectului se numara:

  • In perioada mai-august, cele patru plaje vor fi permanent ecologizate de catre o echipa formata din 50 de voluntari care vor colecta selectiv deseurile gasite aici;

  • Implementarea unei campanii de constientizare in randul a 50.000 de turisti care isi vor petrece vacanta pe cele patru plaje in intervalul iunie-august cu privire la importanta reciclarii si a unui comportament responsabil fata de mediul inconjurator;

  • 50 de terase/restaurante/cafenele care isi desfasoara activitatea pe cele patru plaje vor fi informate despre colectarea selectiva a deseurilor, vor beneficia de custi amenajate special pentru colectarea selectiva si vor putea primi statutul de entitate responsabila fata de mediul inconjurator.