Peste o jumătate de milion de români, informați despre colectarea separată a deșeurilorprin platforma ‘Azi pentru Mâine’

București | 27 iulie 2022. Materiale cu informații utile despre colectarea separată a deșeuriloraccesate direct și indirect pe toate canalele online de către peste 650.000 de oameni, dezbateriorganizate în cinci județe și în București, 100 de parteneriate pentru colectarea separată a deșeurilor și sesiuni de training cu autoritățile locale. Sunt doar câteva dintre cele mai importanterezultate cu care platforma Azi pentru Mâine, inițiată de Asociația CSR Nest și finanțată de Fundația Coca-Cola, încheie cel de-al treilea an de activitate.

Creată pentru a aduce împreună toți actorii relevanți care pot colabora pentru implementarea sistemului de colectare separată în România: asociații de proprietari, ONG-uri, operatori de salubritate, autorități locale și marea masă a populației, platforma ‘Azi pentru Mâine’ acționează pe două direcții principale: educație și infrastructură de colectare separată.

În intervalul iunie 2021 – iunie 2022, Asociația CSR Nest a organizat prin intermediul platformei ‘Azi pentru Mâine’ 14 dezbateri în județele Giurgiu, Buzău, Mureș, Hunedoara, Tulcea și înBucurești, la care au participat 220 de persoane, și 5 traininguri pentru autorități și instituțiilocale. Totodată, a facilitat încheierea a 100 de parteneriate cu operatori din HoReCa în vedereacolectării separate a deșeurilor, iar prin acțiunile întreprinse cu ajutorul autorităților locale și ale asociațiilor de proprietari, materiale informative și de conștientizare personalizate pentru fiecarecomunitate au ajuns la 654.000 de cetățeni.

”În trei ani de la lansare, platforma a devenit una integrată, cu o abordare 360 de grade. Mergem în profuzime la baza provocărilor cu care se confruntă comunitățile în materie de colectare separată și încercăm să le sprijinim în găsirea celor mai bune soluții. Ne bucurăm că în urma trainigurilor și a dezbaterilor din comunități, iau naștere inițiative și proiecte cu aplicabilitate concretă pentru un management mai eficient al deșeurilor. Înplus, atât autoritățile locale cât și operatorii de salubritate încep investească încampanii de conștientizare și informare privind importanța colectării separate pentrucomunitățile pe care le reprezintă și totodată iau în considerare feedback-ul pe care îlprimesc de la populație pentru a îmbunătăți managementul deșeurilor pe plan local. Acestea sunt doar câteva exemple care arată rolul concret al platformei Azi pentru Mâine: acela de a facilita colaborarea și de a crea cadrul necesar pentru toți factorii de decizieimplicați, astfel încât crească gradul de colectare separată a deșeurilor în comunitățilelocale. Însă, este nevoie de un efort colectiv și de perseverența de a implementa un management al deșeurilor eficient, proces care trebuie făcut gradual și fără a arde etapeleorganice de dezvoltare”, declară Anda Sebesi, Director de Comunicare, Asociația CSR Nest.

În paralel cu aceste inițiative, prin componenta dedicată școlilor, platforma ‘Azi pentru Mâine’ a susținut acțiuni educaționale, prin intermediul cărora, elevi din mai multe școli din țară au fost informați cu privire la importanța și modalitățile de colectare separată a deșeurilor. De asemenea, pe parcursul semestrului doi, a fost organizat un concurs școlar la finalul căruia, în 50  de școli din 6 județe ale țării (Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Ilfov și Vâlcea) au fost colectate 78 tone de deșeuri, pe două fracții (hârtie / carton și plastic/PET + metal). În total, în proiect au fost implicați peste 32.000 de elevi și peste 600 de profesori.

Totodată, prin componenta dedicată plajelor, în ultimul an, prin platforma ‘Azi pentru Mâine’ au fost colectate separat 18 tone de deșeuri și au fost instalate 160 de containere de colectare separată pe 3 fracții, proiectul având o arie de acoperire pe jumătate din litoralul românesc.

Despre Azi pentru Mâine

Platforma Azi pentru Mâine este o inițiativă lansată în 2019 de către Asociația CSR Nest, finanțată de Fundația Coca-Cola și care beneficiază de sprijinul Ministerului Mediului, Apelor șiPădurilor. Aceasta se înscrie în demersurile de sustenabilitate ale Sistemului Coca-Cola înRomânia, reunite în cadrul platformei După Noi.

Despre Asociația CSR Nest

Asociația CSR Nest a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a contribui la dezvoltarea socio-economică, culturală și educațională a României. CSR Nest oferă soluții și servicii mediului de afaceri și organizațiilor societății civile în domenii precum cel al sustenabilității, protecțieimediului, gestionării responsabile a deșeurilor, responsabilității sociale corporative (CSR), dezvoltării organizaționale și comunitare, economiei sociale sau proiectelor de mediu, pentru a crește impactul acțiunilor lor în comunitate. Pentru mai multe detalii, rugămvizitați www.csrnest.ro.

Despre Fundația Coca-Cola

Fundația Coca-Cola reprezintă ramura filantropică globală a Companiei Coca-Cola. Încă de la începuturile sale în 1984, Fundația a acordat peste 1 miliard de dolari în granturi și subvenții pentru sprijinirea inițiativelor dedicate construirii și dezvoltării de comunități sustenabile în întreaga lume. Pentru mai multe informații despre Fundația Coca-Cola vă invităm să accesați www.coca-colacompany.com/our-company/the-coca-cola-foundation.