DECALOGUL RECICLARII

 #1 Fii organizat!

Incearca sa iti faci un obicei din a recicla in fiecare zi si nu doar atunci cand stii ca a doua zi vine masina de salubritate pentru a goli containerele de deseuri. Cateva minute pe zi alocate sortarii deseurilor pe care le poti recicla nu reprezinta un efort atat de mare si in scurt timp, va deveni un obicei din viata ta cotidiana!

#2 Reciclează inteligent

Daca vrei sa reciclezi sticla sau ambalaje de mancare, ar fi bine sa le speli din timp, si sa le pastrezi undeva curate pana la momentul la care le duci la containerul de deseuri spre a fi ridicate. Nu doar ca eviti mirosurile neplacute, dar ambalajele de mancare de exemplu, pot fi reciclate doar daca sunt curate.

#3 Mai puțin înseamnă de fapt mai mult

Tot ceea ce se poate recicla poate fi compactat. Asa ca, fie ca e vorba de plastic, doze de aluminiu sau carton, le poti strivi pentru a putea incapea mai multe deseuri in sacul in care le strangi pentru a le duce la containerul pentru deseuri. Cu cat ocupa mai putin spatiu, cu atat poti recicla mai mult!

 #4 Fii un cumpărător responsabil!

Cumpara produse reciclate. Acesta este un bun start pentru a-ti reduce amprenta individuala de carbon si pentru a ajuta planeta cu un efort minim. Asadar, verifica eticheta produselor inainte sa le cumperi si in acest fel faci o alegere responsabila social!

#5 Reciclează în familie!

Implica toti membrii familiei in procesul de reciclare a deseurilor din gospodaria voastra. Nu este responsabilitatea unui singur membru al familiei!

#6 Adoptă un stil de viață „reciclabil”

Cand pleci de acasa – indiferent ca iesi la o plimbare sau esti in drum spre serviciu cu masina – opreste-te la statia de reciclare sau la locul public unde se afla containere de colectare selectiva si arunca deseurile colectate selectiv. In acest fel, reciclarea devine parte din stilul tau de viata si totodata le dai un exemplu si copiilor tai despre ce inseamna sa fii prietenos cu mediul inconjurator.

#7 Fă artă din orice!

Daca stii pe cineva sau un ONG interesat sa realizeze obiecte de arta din materiale reciclate, ofera-te sa-i donezi deseurile reciclabile pe care le-ai colectat tu. Pana la urma, deseurile reciclabile au sansa sa devina obiecte de arta!

#8 Informează-te ca să știi cum să faci

In prezent, exista o varietate mare de materiale pe care le poti recicla, de la ambalajele de sticla, carton, metal, pana la baterii si electrocasnice iesite din uz. Asadar, trebuie doar sa fii informat cu privire la ce poti recicla, iar apoi totul vine de la sine. Astfel, poti recicla folia de aluminiu, cutiile de aluminiu, otelul, cutiile de conserve, cartonul, caietele, revistele, ziarele, plicurile, sticla clara si cea colorata, plasticul. Sunt insa si materiale care nu pot fi reciclate: ambalaje alimentare pe care raman urme de grasime sau particule alimentare, cutiile in care sunt tinute anumite produse cosmetice (rujuri, farduri), ambalajele pentru covrigi, bomboane, suc sau alte produse alimentare, facute din materiale lucioase, sticloase, lacuite sau ceruite; servetelele, prosoapele de hartie si hartia absorbanta sunt foarte rar reciclate.

#9 Distracție responsabilă

Dai o petrecere? Distractia e si mai mare atunci cand stii ca ai facut si o fapta buna! Asa ca, amenajeaza un punct de colectare selectiva chiar la tine acasa si invita-ti prietenii sa colecteze separat.

#10 Schimbarea vine de la tine!

Daca gasesti un grup local de acest fel din care sa faci parte, schimbarea poate veni chiar de la tine! Ia in considerare organizarea unei zile de curatare. Stabileste o data, publica evenimentul pe liste de discutii in retelele sociale sau pe aplicatii mobile si treci la actiune.

Stiati ca?…

  • …Pentru fabricarea unei sticle de plastic de 1 litru se utilizează echivalentul apei ce curge la robinet timp de 6 minute?

  • … O tona de hartie reciclata salveaza de la taiere 17 copaci si economiseste 26 de tone de apa?

  • … Prin reciclarea ambalajelor de plastic se economisesc resursele de petrol, productia de plastic utilizand 8% din productia de petrol a globului?

  • … O tona de otel reciclat reprezinta o tona de minereu de fier economisit, iar metalul poate fi reciclat la infinit?

  • … Reciclarea unei tone de aluminiu elimină 9 tone de emisii de CO2 și 4 tone de bauxită, materia primă din care se face aluminiul?

  • … PET-ul poate fi reciclat in medie de 4-5 ori si transformat in ambalaje? Insa dincolo de reutilizarea lui ca ambalaj, PET-ul reciclat poate fi folosit intr-o multime de domenii, inclusiv in industria textila sau cea a echipamentelor sportive. Astfel, din 10-15 PET-uri reciclate se poate confectiona 1 tricou, iar din 50 de PET-uri se poate fabrica 1 pulover?

  • … Aproximativ 35% din copacii taiati la nivel mondial sunt folositi pentru producerea hartiei?

  • … Numai 9% din plasticul fabricat este reciclat?

  • … Atunci cand putrezeste, hartia emite metan, gaz cu efect de sera, responsabil pentru incalzirea globala?