Proiectele noastre
AZI PENTRU MAINE IN COMUNITATE
Proiectul Azi pentru Maine in Comunitate isi propune sa le ofere atat cetatenilor cat si ONG-urilor din regiunea de sud a Romaniei, posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritatile locale si companii private pentru a conlucra in sectorul colectarii selective a deseurilor. Proiectul face parte din paltforma Azi pentru Maine, care mai cuprinde proiectele Azi pentru Maine pe Plaja si Azi pentru Maine in Scoala.
Proiectul va fi implementat in 22 de comunitati din cadrul a 7 judete din partea de sud a Romaniei: Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita, Calarasi si municipiul Bucuresti, in perioada 16 luni.
Ce tinte ne propunem?
- Sa ajungem la minimum 25.000 persoane din cele 7 judete din sudul Romaniei si Municipiul Bucuresti, care vor intelege importanta colectarii selective a deseurilor;
- Sa organizam 24 de intalniri si dezbateri cu actori relevanti (autoritati locale, organizatii relevante), cu scopul de a imbunatati colaborarea si interventia in domeniul colectarii selective a deseurilor;
- Sa sustinem 50 de cetateni si / sau organizatii pentru ca acestea sa poata dezvolta idei/proiecte in domeniul colectarii selective a deseurilor.
- Sa dezvoltam un set personalizat de instrumente care sa sprijine atat persoanele fizice cat si comunitatile locale pentru intelegerea si practicarea reciclarii si a colectarii selective a deseurilor.
Ce rezultate vom avea?
- Un ghid destinat cetatenilor, care va cuprinde legislatia nationala in domeniul colectarii selective precum si exemple de buna practica in domeniul colectarii selective;
- Dezvoltarea unei platforme online dedicate proiectului;
- Organizarea unor dezbateri cu actori locali relevanti, cu scopul dezvoltarii unui ghid de interventie eficienta. Aceasta activitate va produce solutii pentru o mai buna colectare selectiva a deseurilor, propuse de actorii relevanti ce activeaza in sectoare relevante: factori de decizie, ONG-uri, operatori economici din domeniul reciclarii;
- Un plan de actiune rezultat in urma informatiilor obtinute in timpul sesiunilor de dezbatere;
- Selectarea a 50 de cetateni si/sau organizatii (ONG-uri, membri ai comunitatii sau companii), care vor dezvolta un sistem de colectare selectiva, pentru a putea contribui la obiectivul general al proiectului si sustinerea acestora atat financiara cat si prin consiliere/consultanta;
AZI PENTRU MAINE PE PLAJA
Azi pentru Maine pe Plaja este un proiect de educatie de mediu si colectare separat a deseurilor (plastic, PET, aluminiu, hartie, carton si sticla) aflat in acest an la cea de-a doua editie. Romania are in prezent cel mai mic grad de reciclare din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, potrivit unui raport al Comisiei Europene din 2017. In plus, Marea Neagra este cea mai poluata mare din Europa, cu un nivel al deseurilor din plastic de doua ori mai mare decat in alte regiuni.
Scopul proiectului este de a creste gradul de responsabilitate fata de mediul inconjurator in randul turistilor de pe litoralul romanesc dar si in randul companiilor din turism din judetul Constanta, care desfasoara activitati comerciale pe cele patru plaje.
Cea de-a doua editie a proiectului desfasurat pe litoral in vara anului 2020, s-a incheiat cu performante importante: peste 23.500 de kilograme de deseuri colectate separat, cu sprijinul a 60 de parteneri HoReCa implicati in proiect si amplasarea, pe plaje, a 120 de containere de colectare a deseurilor, pe trei fractii. Initiativele desfasurate pe litoral s-au incheiat sambata, 3 octombrie, cu o actiune de curatare a plajei, in Constanta si Neptun, derulata cu sprijinul Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral, la care au participat voluntari Coca-Cola, CSR Nest si ai ONG-urilor partenere ale proiectului, Asociatia Impreuna pentru Viitor Constanta si Comitetul National Roman pentru Drepturile Copilului, Filiala Constanta.
Rezultatele proiectului sustinut de Fundatia Coca-Cola si implementat de Asociatia CSR Nest le depasesc pe cele de anul trecut, atat prin cantitatea de deseuri colectata (mai mult decat triplu fata de 2019), cat si prin numarul de parteneri HoReCa atrasi in proiect (aproape dublu). Anul acesta, proiectul a acoperit 17 kilometri de plaja, aproape 50% din litoralul romanesc.
AZI PENTRU MAINE IN SCOALA
Scopul proiectului Azi pentru Maine in Scoala este de a creste nivelul de intelegere a conceptului de zero waste si de colectare selectiva a deseurilor si reciclarea acestora in Romania. Proiectul include doua componente: una de educatie privind un comportament responsabil fata de mediul inconjurator in randul copiilor din clasele V-VIII din mediul urban si una de colectare selectiva a deseurilor de catre acestia.
Proiectul Azi pentru Maine in Scoala, editia 2020 – a inceput in aceasta toamna in 63 de scoli din Bucuresti si din alte 6 judete ale tarii. Proiectul include 7 scoli din Bucuresti, cate 10 in judetele Valcea, Dolj, Dambovita si Calarasi, 11 scoli in judetul Constanta si 5 din Ilfov.
Peste 50.000 de elevi, parinti si profesori vor afla de la voluntarii proiectului informatii despre colectarea separata a deseurilor si despre reciclare. Ei vor participa la workshop-uri si activitati interactive, pentru a intelege cu adevarat importanta protejarii mediului prin colectarea separata si reciclare. Mai mult, scolile vor fi dotate cu echipamente specifice, cum ar fi pubele si containere de colectare separata.